ภาพเด่นประจำวัน NASA 2013-10-28

Share

Astronomy Picture of the Day


Discover the cosmos! Each day a different image or photograph of our fascinating universe is featured, along with a brief explanation written by a professional astronomer.

2013 October 28
See Explanation.  Clicking on the picture will download the highest resolution version available.

The Great Comet of 1680 Over Rotterdam

ดาวหางแห่งปี ค.ศ. 1680 เหนือเมืองรอทเทอร์ดัม

Illustration Credit: Lieve Verschuier

อธิบาย

      เคยมีดาวหางที่เป็นเช่นเดียวกับดาวหาง ISON มาก่อนหน้านี้หรือไม่ ? แม้ว่าจะไม่มีดาวหางดวงไหนที่มีลักษณะเหมือนกัน ดวงหนึ่งที่ดูเหมือนจะมีความคล้ายคลึงกันคือดาวหาง Kirch มันเป็นดาวหางสว่างใหญ่ของปี ค.ศ. 1680 ที่ใกล้เคียงกับดาวหาง ISON ที่สุด  ดาวหาง Kirch เป็นดาวหางเฉียดดวงอาทิตย์ที่สว่างมากเมื่อโคจรเข้าใกล้กับพื้นผิวของดวงอาทิตย์ ดาวหางทั้งสองต่างก็เป็นสมาชิกที่พบมากที่สุดของดาวหางเฉียดดวงอาทิตย์ในกลุ่ม Kreutz  ประชากรของกลุ่มนี้เป็นเศษของดาวหางที่แตกออกเมื่ออยู่ใกล้ดวงอาทิตย์หลายร้อยปีที่ผ่านมา  หางยาวๆ ของดาวหาง Kirch เป็นที่ปรากฎในภาพวาดดังกล่าวข้างต้นโดย Lieve Versheier ในฐานะที่เป็นสมาชิกคนหนึ่งในฝูงชนที่อยู่เบื้องหน้าของเมืองรอทเทอร์ดัมในประเทศเนเธอร์แลนด์และเป็นพนักงานที่ใช้เครื่องวัดมุมในสมัยนั้น ณ ตอนนี้ยังไม่มีใครทราบว่าที่ดาวหาง ISON จะพัฒนาต่อไปอย่างไร อาจจะเป็นเช่นเดียวกับดาวหาง Kirch  ในกรณีดาวหาง ISON ก็คาดว่าจะมีความสว่างมากเมื่ออยู่ใกล้ดวงอาทิตย์จากในช่วงไม่กี่วันที่ผ่านมาของเดือนพฤศจิกายน

< | Thai mirror hosted by NARIT, translated by NARIT | >


Explanation: Was there ever another comet like ISON? Although no two comets are exactly alike, one that appears to have had notable similarities was Comet Kirch, the Great Comet of 1680. Like approaching Comet ISON, Comet Kirch was a bright sungrazer, making a very close approach to the surface of the Sun. Neither comet, coincidently, is a member of the most common group of sungrazers -- the Kreutz group -- populated by remnants of a comet that disintegrated near the Sun hundreds of years ago. The long tail of Comet Kirch is depicted in the above painting by Lieve Versheier. As pictured, some members of the foreground crowd of Rotterdam in the Netherlands are holding cross-staffs, an angle measuring device that predated the sextant. No one knows how Comet ISON will develop, but like Comet Kirch, it is expected to be brightest when very near the Sun, in ISON's case during last few days of November.

Gallery: Bright Comets of 2013
Tomorrow's picture: behind the horse's head


< | Archive | Index | Search | Calendar | RSS | Education | About APOD | Discuss | >


Authors & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Official: Phillip Newman Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.