ภาพเด่นประจำวัน NASA 2013-08-26

Share

Astronomy Picture of the Day


Discover the cosmos! Each day a different image or photograph of our fascinating universe is featured, along with a brief explanation written by a professional astronomer.

2013 August 26
See Explanation.  Clicking on the picture will download the highest resolution version available.

Bright Planetary Nebula NGC 7027 from Hubble

เนบิวลาดาวเคราะห์สว่าง NGC 7027 จากกล้องโทรทรรศน์อวกาศฮับเบิล

Image Credit: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA; Processing: Delio Tolivia Cadrecha

อธิบาย

มันเป็นหนึ่งในเนบิวลาดาวเคราะห์ที่มีความสว่างมากที่สุดบนท้องฟ้า จะตั้งชื่อมันว่าอย่างไร? เราพบมันครั้งแรกในปี .. 2421 โดยเนบิวลา NGC 7027 สามารถดูมันได้ด้วยกล้องโทรทรรศน์ขนาดเล็กในกลุ่มดาวหงส์ เห็นมันแค่บางส่วน เพราะว่าเราแยกแยะมันได้แค่บางส่วนเท่านั้น โดยลักษณะที่เห็นนี้อาจจะใช้ตั้งชื่อเล่นของมันก็ได้ ภาพนี้ถ่ายด้วยกล้องโทรทรรศน์อวกาศฮับเบิลที่โคจรรอบโลก ทำให้ได้รายละเอียดเพิ่มมากขึ้น การศึกษาภาพของ NGC 7027   ทำให้เราทราบว่าเนบิวลาดาวเคราะห์นี้กำเนิดขึ้นและเริ่มขยายตัวเมื่อ 600  ปีที่แล้ว และก้อนเมฆก๊าซและฝุ่นมีลักษณะหนักผิดปกติ เนื่องมาจากมันน่าจะมีองค์ประกอบของสะสารที่หนักกว่าดวงอาทิตย์ของเราถึงสามเท่า ภาพข้างบนที่มีการเติมสี ปรับค่า และปรับชั้นภาพ และปรับแต่งเม็ดสี ของรูป NGC 7027 ทำให้เกิดความคุ้นเคยและเป็นที่น่าสนใจต่อคนที่ชื่นชอบวัตถุท้องฟ้า แล้วจะนำไปสู้การตั้งชื่ออย่างไม่เป็นทางการของมัน คุณสามารถพูดคุยและเสนอความคิดได้อย่างอิสระ และมีบางสมมุติฐานได้บันทึกเอาไว้แล้ว ตรงนี้ online APOD discussion forum

< | Thai mirror hosted by NARIT, translated by Kanthanakorn Noysena | >


Explanation: It is one of the brightest planetary nebulae on the sky -- what should it be named? First discovered in 1878, nebula NGC 7027 can be seen toward the constellation of the Swan (Cygnus) with a standard backyard telescope. Partly because it appears there as only an indistinct spot, it is rarely referred to with a moniker. When imaged with the Earth-orbiting Hubble Space Telescope, however, great details are revealed. Studying Hubble images of NGC 7027 have led to the understanding that it is a planetary nebula that began expanding about 600 years ago, and that the cloud of gas and dust is unusually massive as it appears to contain about three times the mass of our Sun. Pictured above in assigned colors, the resolved, layered, and dust-laced features of NGC 7027 might remind sky enthusiasts of a familiar icon that could be the basis for an informal name. Please feel free to make suggestions -- some suggestions are being recorded, for example, in an online APOD discussion forum.

Tomorrow's picture: universe flight


< | Archive | Index | Search | Calendar | RSS | Education | About APOD | Discuss | >


Authors & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Official: Phillip Newman Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.