ภาพเด่นประจำวัน NASA 2014-04-05

Share

Astronomy Picture of the Day


Discover the cosmos! Each day a different image or photograph of our fascinating universe is featured, along with a brief explanation written by a professional astronomer.

2014 April 5
See Explanation.  Clicking on the picture will download the highest resolution version available.

Lunar Farside

ด้านหลังของดวงจันทร์
Image Credit: NASA / GSFC / Arizona State Univ. / Lunar Reconnaissance Orbiter

อธิบาย

      การคงสภาพของการหมุนของดวงจันทร์ที่มีการหมุนรอบตัวเองที่เรามักเรียกกันว่า การหมุนสมวาร (synchronous rotation) คือ คาบการหมุนรอบตัวเองของดวงจันทร์กับคาบการโคจรรอบโลกเรานั้นมีค่าเท่ากัน โดยดวงจันทร์ใช้เวลาโคจรรอบประมาณ 27.3 วัน  จากการโครจของมันนั้นทำให้เราจะไม่คุ้นเคยกับทางด้านที่อยู่ไกลที่เราเรียกว่า (fas side) ซึ่งความเป็นจริวแล้วภาพที่คมชัดและมีความละเอียดสูงนี้ได้มาจากการขึ้นไปโคจรของยานสำรวจและทำการสำรวจดวงจันทร์ในมุมด้านหลัง (fas side) ซึ่งมีกล้องที่มีมุมกล้องกว้างมากในการถ่าย โดยรวมแล้วได้ภาพที่มีความละเอียดมากกว่า 15,000 รูป ซึ่งได้มาในช่วงเดือน พฤษจิกายน ในปี 2009 และในเดือน กุมภาพันธ์ ในปี 2011 ซึ่งรูปภาพที่ถ่ายนี้แสดงให้เห็นถึงคุณสมบัติบางอย่างของดวงจันทร์ซึ่งมีความแม่นยำสูง โดยใช้ความละเอียดอยู่ที่ 100 เมตรต่อพิกเซลทำให้เราสามาถเห็นสิ่งที่น่าประหลาดใจคือ ความขรุขระ และความทารุณของบริเวณผิวด้านหลังของดวงจันทร์ซึ่งแตกต่างกับด้านหน้ามาก (near side) ซึ่งมีความมืดคล้ำที่เราเรียกว่า ทะเล ซึ่งอาจเป็นไปได้ว่าพื้นผิวด้านหลังของดวงจันทร์เป็นเปลือกที่แข็งและมีความหนาแน่นมาก โดยการที่ลาวาไหลออกมากจากด้านในมาสู่ด้านนอกนั้นทำให้โครงสร้างส่วนใหญ่จะเป็นภูเขาและเป็นแอ่งที่ราบซึ่งมีสีมืดคล้ำที่เราเรียกกันว่า มาเร (maria) 

< | Thai mirror hosted by NARIT, translated by NARIT | >


Explanation: Tidally locked in synchronous rotation, the Moon always presents its familiar nearside to denizens of planet Earth. From lunar orbit, the Moon's farside can become familiar, though. In fact this sharp picture, a mosaic from the Lunar Reconnaissance Orbiter's wide angle camera, is centered on the lunar farside. Part of a global mosaic of over 15,000 images acquired between November 2009 and February 2011, the highest resolution version shows features at a scale of 100 meters per pixel. Surprisingly, the rough and battered surface of the farside looks very different from the nearside covered with smooth dark lunar maria. The likely explanation is that the farside crust is thicker, making it harder for molten material from the interior to flow to the surface and form the smooth maria.

Tomorrow's picture: wet tiger


< | Archive | Index | Search | Calendar | RSS | Education | About APOD | Discuss | >


Authors & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Official: Phillip Newman Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.