ภาพเด่นประจำวัน NASA 2013-10-14

Share

Astronomy Picture of the Day


Discover the cosmos! Each day a different image or photograph of our fascinating universe is featured, along with a brief explanation written by a professional astronomer.

2013 October 14
See Explanation.  Clicking on the picture will download the highest resolution version available.

High Noon Analemma Over Azerbaijan

แอนาเล็มมาเวลาเที่ยงวันเหนือท้องฟ้าประเทศอาเซอร์ไบจาน

Image Credit & Copyright: Tunç Tezel (TWAN)

อธิบาย

      การถ่ายภาพดวงอาทิตย์ตอนเที่ยงวันเป็นอย่างไร? ดวงอาทิตย์ไม่เคยปรากฏตรงเหนือศรีษะเลยสักครั้งตลอดช่วงเวลาหนึ่งปี จากสถานที่ทางเหนือหรือใต้ของเส้นศูนย์สูตรของโลกมากๆ (มากกว่า 23.5 องศาเหนือหรือ 23.5 องศาใต้) ตรงกันข้ามยังมีสถานที่บนโลกที่เห็นดวงอาทิตย์จะปรากฏตรงจุดเหนือศรีษะในเวลาเที่ยงวัน ตัวอย่าง เช่น คนที่อยู่บนเส้นศูนย์สูตรในช่วงวันวิษุวัต (วันที่เวลากลางคืนและกลางวันนานเท่ากัน) ถ้าหากคุณถ่ายภาพเวลาเดิมอย่างสม่ำเสมอ คุณจะพบว่าการเคลื่อนที่ของดวงอาทิตย์บนท้องฟ้าเปลี่ยนแปลงไปอย่างช้าๆ จนกลายเป็นรูปเลขแปด 

      การหาสถานที่ที่เหมาะสมสำหรับถ่ายภาพดวงอาทิตย์ดูเหมือนจะเป็นเรื่องง่าย แค่รอเวลาเที่ยงแล้วยกกล้องของคุณขึ้นฟ้าและถ่ายภาพ แต่คุณจำเป็นต้องใช้ขาตั้งกล้องที่ตรงนั้นตลอดเวลา เพื่อภาพที่ออกมาจะได้ไม่คลาดเคลื่อนไปจากตำแหน่งเดิม แล้วจะมีสถานที่ใดให้คุณทำเช่นนั้น เพราะในเวลาหนึ่งปีมีการเปลี่ยนแปลงมากมาย อีกทั้งยังมีฤดูฝน ดังนั้นยากมากที่จะหาสถานที่ที่สงบเงียบไม่มีผู้คนพลุกพล่านขนาดนั้น 

      ภาพด้านบนเป็นหนึ่งในภาพ Analemma ตอนเวลาเที่ยงวันที่ถ่ายในระยะเวลาหนึ่งปี ส่วนใหญ่เก็บรวบรวมในช่วงปี พ.ศ. 2555 จากประเทศอาเซอร์ไบจาน แสดงให้เห็นบางสิ่งปลูกสร้างและต้นไม้จากบริเวณโดยรอบ ซึ่งเป็นภาพที่ทำได้ยากเพราะใช้สถานที่กลางเมืองและเวลาอย่างมากกว่าจะสำเร็จ

< | Thai mirror hosted by NARIT, translated by NARIT | >


Explanation: Is the Sun always straight up at noontime? No. For example, the Sun never appears directly overhead from locations well north or south of the Earth's equator. Conversely, there is always a place on Earth where the Sun will appear at zenith at noon -- for example on the equator during an equinox. Turning the problem around, however, as in finding where the Sun actually appears to be at high noon, is as easy as waiting for midday, pointing your camera up, and taking a picture. If you do this often enough, you find that as the days march by, the Sun slowly traces out a figure eight on the sky. Pictured above is one such high noon analemma -- a series of pictures always taken at exactly noontime over the course of a year. The above fisheye image, accumulated mostly during 2012, also shows some buildings and trees of Baku, Azerbaijan around the edges.

Tomorrow's picture: great carina


< | Archive | Index | Search | Calendar | RSS | Education | About APOD | Discuss | >


Authors & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Official: Phillip Newman Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.