ภาพเด่นประจำวัน NASA 2013-10-02

Share

Astronomy Picture of the Day


Discover the cosmos! Each day a different image or photograph of our fascinating universe is featured, along with a brief explanation written by a professional astronomer.

2013 October 2
See Explanation.  Clicking on the picture will download the highest resolution version available.

All the Colors of the Sun

เส้นสเปกตรัมของดวงอาทิตย์

Credit & Copyright: Nigel Sharp (NSF), FTS, NSO, KPNO, AURA, NSF

 

อธิบาย

   แสงในช่วงคลื่นที่ตามองเห็นนั้นเป็นเพียงส่วนหนึ่งของคลื่นแม่เหล็กไฟฟ้าที่ถูกแผ่ออกมาจากผิววัตถุ ในที่นี้เราจะกล่าวถึงพลังงานคลื่นแม่เหล็กไฟฟ้าที่แผ่ออกมาจากดาวฤกษ์ และดาวฤกษ์ที่มนุษย์คุ้นเคยที่สุดก็คือดวงอาทิตย์ เป็นที่รู้กันว่าคลื่นแม่เหล็กไฟฟ้าที่แผ่มาจากดวงอาทิตย์นั้นมีทั้งหมดหลายช่วงความยาวคลื่นด้วยกัน เพียงแต่มนุษย์มองเห็นได้แค่คลื่นแสง ซึ่งแสงจากดวงอาทิตย์ที่ส่องมายังโลกที่ทำให้เรามองเห็นวัตถุและให้ความอบอุ่นแก่สิ่งมีชิวิต นั้นเป็นแสงขาวหากเรานำแท่งแก้วปริซึม (Prism) มารับแสงขาวดังกล่าวแสงจะเกิดการหักเหออกจากแท่งปริซึมเกิดเป็นสีรุ้ง เรียงลำดับคือสีม่วง คราม น้ำเงิน เขียว เหลือง แสด และแดง สีแต่ละสีนั้นจะมีความยาวคลื่นที่แตกต่างกัน แสบสีดังกล่าวเราเรียกว่า แถบสเปกตรัม 

  กรณีนี้นักดาราศาสตร์ใช้กล้องโทรทรรศน์ McMath-Peirce ที่ใช้ศึกษาสเปกตรัมดวงอาทิตย์ ภายในประกอบด้วยสเปกโทรกราฟที่สามารถแยกสเปกตรัมของดวงอาทิตย์ได้อย่างละเอียด ซึ่งเส้นสเปกตรัมที่แผ่ออกจากวัตถุแต่ละชนิด มีลักษณะเฉพาะตัวเช่นเดียวกับเส้นลายมือของมนุษย์ ถ้าเราทราบข้อมูลสเปกตรัม เราก็จะสามารถวิเคราะห์ได้ว่า องค์ประกอบของวัตถุต้นกำเนิดมีองค์ประกอบเป็นอะไร ดาวจะมีอุณหภูมิเท่าไหร่ จากภาพข้างต้นเป็นสเปกตรัมของดวงอาทิตย์ ถูกจัดอยูในประเภท G2V หมายความว่า ดวงอาทิตย์เป็นดาวฤกษ์สีเหลืองมีสเปกตรัมชนิด G ลำดับที่ 2 อยู่ในแถบกระบวนหลักของในแผนภูมิความสัมพันธ์ระหว่างกำลังการส่องสว่างกับอุณหภูมิ หรือเรียกว่า H-R diagram

< | Thai mirror hosted by NARIT, translated by NARIT | >


Explanation: It is still not known why the Sun's light is missing some colors. Here are all the visible colors of the Sun, produced by passing the Sun's light through a prism-like device. The spectrum was created at the McMath-Pierce Solar Observatory and shows, first off, that although our white-appearing Sun emits light of nearly every color, it does indeed appear brightest in yellow-green light. The dark patches in the above spectrum arise from gas at or above the Sun's surface absorbing sunlight emitted below. Since different types of gas absorb different colors of light, it is possible to determine what gasses compose the Sun. Helium, for example, was first discovered in 1870 on a solar spectrum and only later found here on Earth. Today, the majority of spectral absorption lines have been identified - but not all.

Note: How to follow APOD if the US government shuts down
Tomorrow's picture: M106 Close Up


< | Archive | Index | Search | Calendar | RSS | Education | About APOD | Discuss | >


Authors & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Official: Phillip Newman Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.