ภาพเด่นประจำวัน NASA 2013-09-17

Share

Astronomy Picture of the Day


Discover the cosmos! Each day a different image or photograph of our fascinating universe is featured, along with a brief explanation written by a professional astronomer.

2013 September 17
See Explanation.  Clicking on the picture will download the highest resolution version available.

Galaxy Cluster Abell 1689 Deflects Light

กระจุกกาแล็กซี (galaxy cluster) เอเบลล์ 1689 (Abell 1689)
Credit: NASA, ESA, Hubble Heritage Team (STScI/AURA), and J. Blakeslee (NRC Herzberg, DAO) & H. Ford (JHU)

อธิบาย

ภาพข้างต้นเป็นกระจุกดาราจักรเอเบลล์ 1689 (Abell 1689) ซึ่งประกอบด้วยสมาชิกดาราจักรขนาดน้อยใหญ่จำนวนมาก อยู่ห่างจากโลกประมาณ 2.2 พันล้านปีแสง กระจุกดาราจักรเอเบลล์ 1689 นี้เป็นกระจุกดาราจักรที่อยู่ในระยะห่างที่เหมาะสมแก่การสังเกตการการณ์ นักดาราศาสตร์สามารถทำการศึกษาการเคลื่อนที่ของแต่ละดาราจักรภายในกระจุกได้ รวมถึงสามารถทำการสังเกตปรากฏการณ์เลนส์แรงโน้มถ่วง (Gravitational Lensing) รอบกระจุก ดาราจักรนี้ได้ แรงดังกล่าวสามารถเบี่ยงเบนทิศทางการเดินทางของแสงจากดาราจักรที่อยู่ไกลออกไปให้รวมกันมายังผู้สังเกตได้เหมือนเลนส์นูนรวมแสง ยิ่งกระจุกดาราจักรมีมวลมากก็ยิ่งเบนทิศทางของแสงได้มาก การสังเกตนี้ทำให้พบว่ากระจุกดาราจักรขนาดใหญ่ทุกกระจุกมี “กำลังรวมแสง” มากกว่าที่มวลของดาราจักรที่เรามองเห็นจะรวมได้ เว้นแต่มีมวลที่มองไม่เห็นมาช่วยดึงทิศทางของแสงให้เบี่ยงมารวมกัน เป็นที่มาของการศึกษาเพื่อหาต้นเหตุหรือตัวกลางที่สามารถดึงทิศทางของแสงให้เบี่ยงเบี่ยงมารวมกัน นักดาราศาสตร์เรียกตัวกลางนี้ว่าสสารมืด (Dark Matter) นักดาราศาสตร์จำนวนมากได้พยายามศึกษาสสารมืดด้วยหลายแนวทาง ปัจจุบันยังไม่มีความแน่ชัด นักดาราศาสตร์ยังไม่สามารถอธิบายข้อมมูลของสสารมืดได้อย่างชัดเจน มันอาจจะเป็นวัตถุท้องฟ้าขนาดเล็ที่ยากต่อการสังเกตการณ์ หรืออาจจะเป็นวัตถุที่เย็นมากๆ ก็ได้ แต่การค้นหาที่ผ่านมาตลอดกว่า 20 ปีมานี้ก็พบว่าสสารมืดไม่น่าจะเป็นวัตถุจำพวกที่กล่าวมา ทั้งนี้คำว่า “มืด” ในที่นี้ไม่ได้หมายความว่ามวลที่มองไม่เห็นนั้นมีสีดำ แต่หมายถึงว่า “เราไม่รู้จริงๆ ว่ามันคืออะไร” ยังคงต้องมีการศึกษากันต่อไป

< | Thai mirror hosted by NARIT, translated by NARIT | >


Explanation: It is one of the most massive objects in the visible universe. In this view from the Hubble Space Telescope's Advanced Camera for Surveys, Abell 1689 is seen to warp space as predicted by Einstein's theory of gravity -- deflecting light from individual galaxies which lie behind the cluster to produce multiple, curved images. The power of this enormous gravitational lens depends on its mass, but the visible matter, in the form of the cluster's yellowish galaxies, only accounts for about one percent of the mass needed to make the observed bluish arcing images of background galaxies. In fact, most of the gravitational mass required to warp space enough to explain this cosmic scale lensing is in the form of still mysterious dark matter. As the dominant source of Abell 1689's gravity, the dark matter's unseen presence is mapped out by the lensed arcs and distorted background galaxy images. Surprisingly, close inspection of the above image has revealed the presence of over 100,000 globular star clusters in the galaxy cluster.

Tomorrow's picture: open space


< | Archive | Index | Search | Calendar | RSS | Education | About APOD | Discuss | >


Authors & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Official: Phillip Newman Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.