ภาพเด่นประจำวัน NASA 2013-08-19

Share

Astronomy Picture of the Day


Discover the cosmos! Each day a different image or photograph of our fascinating universe is featured, along with a brief explanation written by a professional astronomer.

2013 August 19

Noctilucent Clouds and Aurora Over Scotland

เมฆเรืองแสงและแสงออโรรา

Video Credit: Maciej Winiarczyk; Music: Jolanta Galka-Kurkowska

อธิบาย

ทำไมท้องฟ้ายังเรืองแสงหลังจากที่ดวงอาทิตย์ได้ตกไปแล้ว นอกจากนั้นยังมีปรากฏดาวฤกษ์และแถบของกาแล็กซีอีกด้วย ท้องฟ้าอาจจะเรืองแสงได้เพราะว่ามีเมฆเรืองแสง หรือออโรรา แต่โอกาสที่เกิดขึ้นมีน้อยมาก ทั้งสองเหตการณ์เห็นได้จากวิดีโอที่ถ่ายเหนือเมือง Caithness, Scotland UK ถ่ายไว้ระหว่างต้นเดือนนี้ แค่เพียงคืนเดียว มีบันทึกครั้งแรกในปี ..2428 ว่ามีเมฆเรืองแสงเยอะมากเป็นที่เข้าใจว่าเกิดจากเศษละอองฝุ่นของดาวตกที่อยู่ในชั้นบรรยากาศ แต่อย่างไรก็ตามรายละเอียดและคำตอบแท้จริงยังอยู่ในกระบวนการวิจัยหาคำตอบ  เส้นใยสว่างที่คดเคี้ยวของเกล็ดน้ำแข็งที่สะท้อนแสงดวงอาทิตย์ไปมาคือก้อนเมฆที่อยู่สูงที่สุดของชั้นบรรยากาศโลกของเรา ภาพวิดีโอข้างบนได้เก็บภาพของเมฆเรืองแสงและลักษณะโครงสร้างที่เปลี่ยนแปลงไปในแต่ละนาที เมฆชั้นที่ต่ำลงมาจะเห็นเป็นสีดำและก็เคลื่อนที่เร็ว ในช่วงกลางของวิดีโอก้อนเมฆทั้งสองถูกเชื่อมด้วยแสงออโรรา ในช่วงเวลาที่ก้อนเมฆชั้นล่าง เมฆเรืองแสง และออโรรา ของทั้งสามนี้เห็นเคลื่อนไหวไปพร้อมๆ กัน โดยเคลื่อนที่ตามรูปแบบของใครของมัน และมีตรงจุดหนึ่ง ถ้าคุณหาพบ คุณจะเห็นดาวหมีใหญ่หมุนรอบในฉากหลัง 

< | Thai mirror hosted by NARIT, translated by Kanthanakorn Noysena | >


Explanation: Why would the sky still glow after sunset? Besides stars and the band of our Milky Way galaxy, the sky might glow because it contains either noctilucent clouds or aurora. Rare individually, both are visible in the above time lapse movie taken over Caithness, Scotland, UK taken during a single night earlier this month. First noted in 1885, many noctilucent clouds are known to correlate with atmospheric meteor trails, although details and the origins of others remain a topic of research. These meandering bright filaments of sunlight-reflecting ice crystals are the highest clouds in the Earth's atmosphere. The above video captures not only a variety of noctilucent clouds, but also how their structure varies over minutes. Lower clouds typically appear dark or fast moving. About halfway through the video the clouds are joined by aurora. At times, low clouds, noctilucent clouds, and aurora are all visible simultaneously, each doing their own separate dance, and once -- see if you can find it -- even with the Big Dipper rotating across the background.

Follow APOD on: Facebook (Daily) (Sky) (Spanish) or Google Plus (Daily) (River)
Tomorrow's picture: sun spotting


< | Archive | Index | Search | Calendar | RSS | Education | About APOD | Discuss | >


Authors & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Official: Phillip Newman Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.