ภาพเด่นประจำวัน NASA 2013-07-25

Share

Astronomy Picture of the Day


Discover the cosmos! Each day a different image or photograph of our fascinating universe is featured, along with a brief explanation written by a professional astronomer.

2013 July 25
See Explanation.  Clicking on the picture will download the highest resolution version available.

The Beautiful Trifid

สามสวย

Image Credit & Copyright: Máximo Ruiz

อธิบาย

เนบิวลาไตรฟิดอันสวยงามนี้เป็นการศึกษารายละเอียดของฝุ่นในเอกภพ เรารู้จักเนบิวลานี้ในชื่ออื่นคือ M20 มันอยู่ห่างจากเราออกไป  5,000 ปีแสง และอยู่ในทิศทางเดียวกันกับบริเวณที่มีเนบิวลาจำนวนมาก ใกล้กลุ่มดาวคนยิงธนู พี้นที่ก่อตัวของดาวฤกษ์จะอยู่ในระนาบของกาแล็กซี่ทางช้างเผือกของเรา โดยที่เนบิวลาไตรฟิดแสดงให้เห็นเนบิวลาที่แตกต่างกันถึง 3 รูปแบบด้วยกัน หนึ่งเนบิวล่าแปล่งแสงสีแดงให้กำเนิดสีด้วยอะตอมไฮโดรเจน สองเนบิวลาสะท้อนแสงสีน้ำเงินเกิดขึ้นเพราะฝุ่นได้สะท้อนแสงของดาวฤกษ์ และสามเนบิวลามืดเห็นแบบนี้เพราะเป็นบริเวณที่มีความหนาแน่นของฝุ่นมากและมองเห็นเป็นเงามืด ตรงบริเวณส่วนที่เปล่งแสงสีแดงสว่างจะเห็นคราวๆว่ามีแถบที่แยกออกไปเป็นสามเส้น โด่งดังและรู้จักกันในนามเนบิวลาสามเกลอ แสงสีแดงที่เปล่งออกมานี้จะถูกปกคลุมด้วยหมอกสีฟ้าของเนบิวลาแบบสะท้อนแสงแต่ภาพที่ได้ก็มีความคมชัดและสวยงาม เสาและพวยพุ้งของก๊าซเกิดขึ้นจากดาวฤกษ์เกิดใหม่เห็นได้ด้านล่างและทางซ้ายของเนบิวลาเปล่งแสงตรงกลาง ภาพนี้ถ่ายด้วยกล้องโทรทรรศน์อวกาศฮับเบิล ซึ่งเป็นภาพเห็นได้อย่างใกล้ชิดตรงพื้นที่ที่สังเกต และเนบิวลาไตรฟิดมีเส้นผ่านศูนย์กลางเกือบ 40 ปีแสง

< | Thai mirror hosted by NARIT, translated by Kanthanakorn Noysena | >


Explanation: The beautiful Trifid Nebula is a cosmic study in contrasts. Also known as M20, it lies about 5,000 light-years away toward the nebula rich constellation Sagittarius. A star forming region in the plane of our galaxy, the Trifid illustrates three different types of astronomical nebulae; red emission nebulae dominated by light emitted by hydrogen atoms, blue reflection nebulae produced by dust reflecting starlight, and dark nebulae where dense dust clouds appear in silhouette. The bright red emission region, roughly separated into three parts by obscuring dust lanes, lends the Trifid its popular name. But in this sharp, colorful scene, the red emission is also surrounded by the the telltale blue haze of reflection nebulae. Pillars and jets sculpted by newborn stars, below and left of the emission nebula's center, appear in Hubble Space Telescope close-up images of the region. The Trifid Nebula is about 40 light-years across.

Tomorrow's picture: pixels in space


< | Archive | Index | Search | Calendar | RSS | Education | About APOD | Discuss | >


Authors & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Official: Phillip Newman Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.