ภาพเด่นประจำวัน NASA 2014-05-25

Share

Astronomy Picture of the Day


Discover the cosmos! Each day a different image or photograph of our fascinating universe is featured, along with a brief explanation written by a professional astronomer.

2014 May 25
See Explanation.  Clicking on the picture will download the highest resolution version available.

Camelopardalids and ISS

ฝนดาวตกในกลุ่มดาวยีราฟและสถานีอวกาศนานาชาติ

Image Credit & Copyright: Malcolm Park (North York Astronomical Association)

อธิบาย

      เมื่อมองไปทางทิศเหนือของท้องฟ้าซึ่งสังเกตได้จากเต็นท์ที่ตั้งขึ้นและอยู่ใกล้ๆ กับทะเลสาบขนาดใหญ่ ทีเรียกว่า ทะเลสาบเอรี เราะสังเกตเห็นดาวตกที่เป็นเส้นสามเส้นที่พุ่งออกมาจากกลุ่มดาวบนท้องฟ้าในช่วงเช้ามืด  จากการบันทึกมากกว่าหนึ่งชั่วโมงในช่วงเช้ามืดของวันที่ 24 พฤษาคม ฝนดาวตกที่พุ่งออกมาจากกลุ่มดาวนี้มีความว่องไวมาก ซึ่งพุ่งออกมาจากทางด้านหลังใกล้ๆ ดาวเหนือที่มีชื่อว่า ดาว Polaris แต่ถ้าเราลากเส้นย้อนหลังกลับจากเส้นของฝนดาวตกนี้เราจะพบว่าฝนดาวตกนี้ได้พุ่งออกมาจากกลุ่มใหญ่กลุ่มหนึ่งบางครั้งเราเห็นมันเป็นอูฐและเสือดาว หรือบางครั้งในปัจจุบันเราเรียกมันว่า กลุ่มดาวยีราฟ โดยดาวตกนี้ปรากฏให้เห็นเพียงไม่กี่ดวง เพราะโลกนั้นได้เคลื่อนผ่านเศษของดาวหางไปแล้ว ซึ่งฝนดาวตกในกลุ่มดาวยีราฟนี้เกิดจากเศษฝุ่นของดาวหางที่มีชื่อว่า 209P/LINEAR นอกจากนั้นยังมีเส้นแสงของสถานีอวกาศนานาชาติ (ISS) ที่กำลังโคจรผ่านท้องฟ้าบริเวณนั้นอีกด้วย กล่าวว่าในตอนเช้าตรู่ของวันที่ 24 พฤษาคม เราจะสังเกตเห็นฝนดาวตกนี้ได้บนท้องฟ้าทางด้านทิศเหนือซึ่งฝนดาวตกยีราฟเป็นฝนดาวตกกลุ่มใหม่ คาดว่าอาจมีดาวตกเกิดขึ้นมากที่สุดในวันเสาร์ที่ 24 พฤษภาคม 2557 ด้วยอัตราสูงอย่างน้อย 100 ดวงต่อชั่วโมง โดยเฉพาะเมื่อสังเกตจากทวีปอเมริกาเหนือ ส่วนประเทศไทยอาจเห็นได้ในจำนวนน้อย

< | Thai mirror hosted by NARIT, translated by NARIT | >


Explanation: From a camp on the northern shores of the Great Lake Erie, three short bright meteor streaks were captured in this composited night skyscape. Recorded over the early morning hours of May 24, the meteors are elusive Camelopardalids. Their trails point back to the meteor shower's radiant near Polaris, in the large but faint constellation Camelopardalis the camel leopard, or in modern terms the Giraffe. While a few meteors did appear, the shower was not an active one as the Earth crossed through the predicted debris trail of periodic comet 209P/LINEAR. Of course, the long bright streak in the image did appear as predicted. Early on May 24, the International Space Station made a bright passage through northern skies.

Campside Reading : Free Ebook - Archaeology, Anthropology, and Interstellar Communication
Tomorrow's picture: southern sky time-lapse


< | Archive | Index | Search | Calendar | RSS | Education | About APOD | Discuss | >


Authors & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Official: Phillip Newman Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.