ภาพเด่นประจำวัน NASA 2014-04-30

Share

Astronomy Picture of the Day


Discover the cosmos! Each day a different image or photograph of our fascinating universe is featured, along with a brief explanation written by a professional astronomer.

2014 April 30
See Explanation.  Clicking on the picture will download the highest resolution version available.

A Partially Eclipsed Setting Sun

ดวงอาทิตย์ตกและสุริยุปราคาบางส่วน

Image Credit & Copyright: Andrew Wall

อธิบาย

      ถ้าคุณได้ลองมองอย่างใกล้ชิด คุณจะพบเจอบางอย่างที่เกิดขึ้นบนดวงอาทิตย์ที่มันพิเศษมาก ถ้าเราสังเกตเราจะเจอกับนกที่กำลังบินอยู่บนท้องฟ้าทางด้านซ้าย แต่ก็ยังไม่เป็นที่น่าแปลกใจมากหนัก ทะเลที่มืดคล้ำปกคลุมพื้นที่ด้านล่างของดวงอาทิตย์ กลุ่มเมฆที่มืดดำกำลังเคลื่อนที่ผ่านเข้าไปในส่วนกลางของดวงอาทิตย์ แต่สิ่งต่างๆ เหล่านี้ก็ยังไม่เป็นที่น่าแปลกใจ สิ่งที่พิเศษมากคือมุมบนด้านขวาเป็นส่วนพื้นที่ที่ไม่มีการบังของกลุ่มเมฆ ซึ่งเมื่อวานนี้ดวงจันทร์ได้เคลื่อนที่เข้ามาบังดวงอาทิตย์ โดยปรากฏการณ์ดังกล่าวสังเกตจากประเทศออสเตรเลีย และถึงแม้ว่าหลายพื้นที่อาจจะโดนรบกวนจากกลุ่มเมฆทำให้การสังเกตการณ์ปรากฏการสุริยุปราคาดังกล่าวเกิดความน่ารำคาญมากแต่ก็มีบางช่วงที่สามารถสังเกตเห็นได้ ภาพดังกล่าวนี้ถูกถ่ายเมื่อวานนี้ ทางขอบฟ้าของทิศตะวันตก ในเมืองแอดิเลดทางใต้ของออสเตรเลีย บางส่วนของทวีปแอนตาร์กติกาซึ่งเป็นทวีปที่อยู่รอบขั้วโลกใต้ของโลก สามารถที่จะสังเกตเห็นการเคลื่อนที่่ผ่านของดวงจันทร์ที่มาบังดวงอาทิตย์ได้เต็มพื้นที่ ซึ่งเราเรียกกันว่า สุริยุปราคาเต็มดวง และการเกิดการบังกันบางส่วนของดวงจันทร์นี้เราอาจจะเรียกว่า สุริยุปราคาแบบวงแหวน ซึ่งจะเกิดขึ้นได้ในครั้งต่อไปในวันที่ 23 ตุลาคม 2014 และจะสามารถมองเห็นได้ส่วนใหญ่จากทวีปอเมริกาเหนือในช่วงดวงอาทิตย์ใกล้จะตกลับขอบฟ้าไป

< | Thai mirror hosted by NARIT, translated by NARIT | >


Explanation: If you look closely, you will see something quite unusual about this setting Sun. There are birds flying to the Sun's left, but that's not so unusual. A dark sea covers the Sun's bottom, and dark clouds cover parts of the middle, but they are also not very unusual. More unusual is the occulted piece at the top right. And that's no occulting cloud -- that's the Moon. Yesterday the Moon moved in front of part of the Sun as visible from Australia, and although many locations reported annoying clouds, a partially eclipsed Sun would occasionally peak through as it set. The above image was captured yesterday on the western horizon of Adelaide, South Australia. The maximum eclipse was visible only from a small part of Antarctica where the entire Moon could be seen covering the entire center of the Sun in what is known as an annular eclipse, leaving only a ring of fire from the Sun peaking out around the edges. The next solar eclipse will be another partial eclipse, will occur on 2014 October 23, and will be visible from most of North America near sunset.

Gallery: Yesterday's Solar Eclipse
Tomorrow's picture: open space


< | Archive | Index | Search | Calendar | RSS | Education | About APOD | Discuss | >


Authors & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Official: Phillip Newman Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.