ภาพเด่นประจำวัน NASA 2014-04-19

Share

Astronomy Picture of the Day


Discover the cosmos! Each day a different image or photograph of our fascinating universe is featured, along with a brief explanation written by a professional astronomer.

2014 April 19
See Explanation.  Clicking on the picture will download the highest resolution version available.

Earth-size Kepler-186f

Kepler-186f ดาวเคราะห์ที่คล้ายคลึงกันกับโลกมากที่สุด

Illustration Credit: NASA Ames / SETI Institute / JPL-Caltech, Discovery: Elisa V. Quintana, et al.

อธิบาย

      ดาวเคราะ์ Kepler-186f  เป็นดาวเคราะห์ดวงแรกที่คล้ายคลึงกับโลกมากที่สุด  ซึ่งอยู่ในเขตบริเวณ habittable zone คือ เขตการมีชีวิต ซึ่งดาวเคราะห์ดวงนี้มีระยะอยู่ห่างไกลจากดวงอาทิตย์ของเรา ซึ่งข้อมูลที่ได้นั้นมากจากกล้องโทรทรรศน์อวกาศเคปเลอร์ (Kepler Space Telescope) โดยมันจัดอยู่ในประเภทดาวเคราะห์ Class M ซึ่งมันจะมีมวลน้อยกว่าครึ่งหนึ่งของดวงอาทิตย์ ทั้งขนาดรัศมี และเส้นรอบวงของดาวน้อยกว่าดวงอาทิตย์ราวครึ่งหนึ่ง อยู่ห่างจากเราราวๆ ประมาณ 500 ปีแสง ใกล้กับกลุ่มดาวหงส์ (Cygnus) โดยที่ดาวหลักของ Kepler-186f จัดเป็นดวงอาทิตย์แคระในประเภทดาวแคระสีแดง (M-star) เป็นประเภทดาวที่มีจำนวนมากร้อยละ 70 ในกาแล็คซี่ทางช้างเผือก (Milky Way Galaxy) และอยู่ในขอบเขต habittable zone ซึ่งเป็นพื้นที่ที่มีอุณหภูมิอาจเป็นไปได้ว่าน่าจะมีน้ำอยู่ ซึ่งมีระยะห่างของการโคจรอยู่ที่ 53 ล้านกิโลเมตร (ใกล้เคียงกับบระยะทางของดาวพุธในระบบสุริยะเรา) และโคจรรอบดวงอาทิตย์ของมันทุก 130 วัน และระบบ Kepler-186 นี้ นอกจากจะมี Kepler-186f แล้วยังประกอบไปด้วยดาวเคราะห์อื่นๆ อีก 4 ดวง  ขณะที่เรานั้นทราบขนาดและวงโคจรของมันแต่วิธีการที่เราศึกษายังไม่ทราบมวลและองค์ประกอบอื่นๆ ที่แน่นอนและยังไม่เป็นที่แน่ชัดของแบบจำลอง อาจจะต้องใช้เวลาในการพิสูจน์เพิ่มเติม รวมทั้งการศึกษาชั้นหินและบรรยายกาศ แต่อย่างน้อยก็เป็นไปได้ว่าดาวเคราะห์ดวงนี้เป็นดาวเคราะห์ที่มีความคล้ายคลึงกันกับโลกมาจนถึงทุกวันนี้

< | Thai mirror hosted by NARIT, translated by NARIT | >


Explanation: Planet Kepler-186f is the first known Earth-size planet to lie within the habitable zone of a star beyond the Sun. Discovered using data from the prolific planet-hunting Kepler spacecraft, the distant world orbits its parent star, a cool, dim, M dwarf star about half the size and mass of the Sun, some 500 light-years away in the constellation Cygnus. M dwarfs are common, making up about 70 percent of the stars in our Milky Way galaxy. To be within the habitable zone, where surface temperatures allowing liquid water are possible, Kepler-186f orbits close, within 53 million kilometers (about the Mercury-Sun distance) of the M dwarf star, once every 130 days. Four other planets are known in the distant system. All four are only a little larger than Earth and in much closer orbits, also illustrated in the tantalizing artist's vision. While the size and orbit of Kepler-186f are known, its mass and composition are not, and can't be determined by Kepler's transit technique. Still, models suggest that it could be rocky and have an atmosphere, making it potentially the most Earth-like exoplanet discovered so far ...

Tomorrow's picture: volcano world


< | Archive | Index | Search | Calendar | RSS | Education | About APOD | Discuss | >


Authors & editors: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Official: Phillip Newman Specific rights apply.
NASA Web Privacy Policy and Important Notices
A service of: ASD at NASA / GSFC
& Michigan Tech. U.